piątek, 9 czerwca 2017

DIP BURACZANY I KILKA SŁÓW O KSIĄŻCE SIROCCO.

W swojej domowej bibliotece posiadam wiele książek kulinarnych. Mogę podzielić je na takie które stoją i się kurzą, na takie które lubię przeglądać dla zdjęć kulinarnych oraz na takie w których szukam inspiracji i z których korzystam dość często. Sirocco Sabriny Ghayour mogę zaliczyć właśnie do tej ostatniej kategorii. Czas w którym stałam się jej posiadaczka zbiegł się z urodzeniem mojego drugiego synka, nie było wtedy czasu na długie gotowania, stawialiśmy w tym czasie na proste i szybkie przepisy, których w tej książce jest bardzo dużo. Pyszne potrawy z lekkim powiewem egzotyki i to wcale nie za sprawą trudno dostępnych składników, a dzięki odpowiednim połączeniom i sposobom przyrządzania. Bardzo podoba mi się to że autorka nie narzuca aby ściśle trzymać się receptur, lecz wręcz zachęca aby jej książka była bardziej przewodnikiem po bliskowschodnich smakach niż restrykcyjną książką kulinarną. I ja tak właśnie potraktowałam jej przepisy. Pierwszym który nas zachwycił to PLACKI LATKES, które zagościły na co dzień w naszym domowym menu. Natomiast drugi to ten jogurt buraczany, coś dla miłośników buraczanego smaku który kusi nie tylko kolorem.



DIP BURACZANY
przepis z książki SIROCCO Sabrina Ghayour

1 duże opakowanie jogurtu greckiego
2 duże upieczone lub ugotowane buraki
kilka listków świeżej mięty
2 łyżeczki ziaren kolendry
duża szczypta czarnuszki
oliwa z oliwek
świeżo zmielony pieprz
sól

Buraki umieścić w malakserze i zmiksować na pulpę którą połączyć z jogurtem greckim. Całość doprawić utartymi w moździerzu ziarnami kolendry, czarnuszką, posiekanymi listkami mięty, solą i pieprzem. Całość skropić oliwą. Podawać z kawałkami grillowanej bagietki lub z grillowanymi warzywami.
SMACZNEGO!!!




Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu
Autorka: Sabrina Ghayour
Wydawnictwo Insignis
Ilość stron: 240

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP